tiistai 29. joulukuuta 2020

Asioita joita en ymmärrä virtuaalihevosissa

...joihin olen itse kuitenkin sortunut

 

1. Yli neljä jälkeläistä on liikaa

Joskus vielä kauhistelen, että kelpaako tämä hevonen jalostukseen kun sillä on ennestään jopa kuusi jälkeläistä. Nyt kun olen päivittänyt monien vanhojen, pitkäsukuisten puoliveristeni sivuja, olen huomannut että monet nimet siellä suvuissa alkavat olla harvinaisia, ja sellaistenkin hevosten joilla on aikanaan ollut kymmenenkin jälkeläistä, monet näistä jälkeläisistä ovat kadonneet ja niitä sukulinjoja on sitten jatkamassa vain muutama hassu hevonen.

Jollain tapaa olen yrittänyt itse päästä koko harrastukseni ajan tuosta ajattelutavasta yli, ja pikkuhiljaa tuo jälkeläismäärän kauhistelu on vähentynyt, ja enemmän tätä nykyä ihmettelen miksi hevosilla teetetään niin vähän jälkikasvua, kun siinä on sitten vaarana että ne sukulinjat häviää ajan myötä. Minua itseäni ei haittaa omistaa hevosta, jolla on isän kautta kuusitoista puolisisarusta. Varsinkin, kun puolet näistä sisaruksista on kadonnut johonkin bittiavaruuteen, eikä ole enää jatkamassa isänsä sukua.


2. Kuvat tekevät hevosesta uniikin

Lyhyesti sanottuna näin ei ole. Jos kuvat ovat luvalla kopioitu jostain, voi muutkin saada luvat kyseiseen paikkaan. Jos taas kuvat on itse otettuja jostain tapahtumasta, voi muutkin harrastajat voineet olla kuvaamassa samaa hevosta samalla hetkellä, tai vähintään ostaa kuvat joltain joka on ollut kuvaamassa. En tiedä, ehkä itselläni on jäänut jotain hampaankoloon joskus vuosia sitten seuratessani keskustelua hevosten kuvista, kuvaluvista ynnä muusta. Lähinnä se että kivitetään harrastaja joka hankkii hevoselle samat/samanlaiset kuvat kuin jonkun omalla spesiaali panostusponilla on.

Aikaisemmin ajattelin jotenkin, että joo kyllä ne kuvat tekevät hevosesta spesiaalin. Mutta kun syvennyn tarkemmin virtuaalihevosiin yksilöinä, niin tulee tajuttua että ne kuvat katoaa ihmeen monilta sivuilta kun hevonen kuolee. Näin sivuhuomautuksena en ymmärrä miksi ne kuvat pitää poistaa muistosivuilta, kun vaikka ne pelkät kuvat eivät tee virtuaalihevosta niin on kiva katsella jälkikäteenkin minkälainen kyseinen hevonen on aikanaan ollut eikä jättää kaikkea visualisointia oman mielikuvituksen varaan.


3. "Massakuvat" tekevät hevosesta huonomman

Numeroon 2 liittyen. Muutaman kerran olen nähnyt puhuttavan siitä, kuinka hevoset Benny de Ruiterin tai Suomen Hippoksen kuvilla on tylsiä, tulee aloittelijamainen kuva, ei ole viitsitty kysyä lupia uniikkeihin kuviin, ei ole jaksettu itse ottaa kuvia, ei ole viitsitty ostaa muilta jne. Mikä vika niissä nyt sitten on? Itselläni on esimerkiksi puoliveriori holsteiner Catcallin kuvilla, jotka ovat Hippoksesta. Kymmenellä muulla harrastajalla on samat kuvat, toisella kymmenellä muulla on itse otetut tai ostetut, lähes vastaavat kuvat samasta orista. Se, että niiden kuvien eteen on nähty jotenkin enemmän vaivaa, ei tee hevosesta minun mielestäni sen uniikimpaa. Samalta ne saman orin kuvat suurin piirtein joka tapauksessa näyttää.

Eniten tässä ihmettelen, kun muutama harrastaja on julkisesti sanonut, ettei aio käyttää esimerkiksi jalostuksessa hevosta, jolla on kuvat tietystä paikkaa, koska hevoset kuvat on silloin tällaiset "massakuvat", eikä hevonen ole silloin persoonallinen. Heidän oma häviönsä, kuvat kun on toki kiva visuaalinen lisä, mutta ne ovat myös katoavaista sorttia eikä omasta mielestäni saa olla suurimpana tekijänä määrittämässä sitä kuinka arvokas hevonen on esimerkiksi jalostuksen kannalta.


Tässä nyt kolme (4) pointtia mitä olen joskus puoltanut, mutta tätä nykyä en tajua ja pidän tällaisia ajatuksia typerinä. Lisääkin löytyisi paasattavaa, mutta jääköön se johonkin myöhempään postaukseen. :)

5 kommenttia:

 1. Sano että muistelet jotakin vanhoja ja ettei asioita näin enää ajatella tai ainakaan sanota ääneen! Tunnistan noista jokaisen kyllä ja olen tismalleen samaa mieltä kanssasi siitä, ettei niitä oikein käy ymmärtäminen. Luulin kuitenkin virtuaalimaailman kasvaneen noista jo ulos. En ole tosi pitkään aikaan bongaillut itse tuonsuuntaisia kommentteja mistään, oikeasti puhun nyt useista vuosista. Onko näitä tämmöisiä taas putkahtanut jostakin mustasta kolosta? Kyselee nimimerkki: "Bob Langrishin ja muiden vapaastikopioitavien gallerioiden vakiasiakas"

  VastaaPoista
 2. Olisiko vuosi tai kaksi viimeksi kun olen ääneen kuullut puhuttavan tällaisista. Kuitenkin varsinkin puoliveripiireissä huomaa nykyään sitä trendiä että monilla on itse otetut/ostetut kuvat, varsinkin näiden "massafarmien" kuten BDRS, Hämelschenburg, Siergiej yms sijaan. Ihan hyvä tosin että suositaan suomalaista, en kyllä osaa sanoa onko vieläkin sitten erikoisemmin ollut karsastusta tiettyjä kuvia käyttäviä kohtaan. Tämä tosiaan puoliveripiireissä, onneksi harrastajia löytyy kuitenkin moneen junaan ja näitä jotka joskus kovaan ääneen huutelivat olisiko ollut kaksi tai kolme eri harrastajaa joskus pari vuotta sitten.

  Tämä taas saa harvinaiset tuntumaan kivemmilta kun niiden parissa kuvatonkin hevonen on arvokas yksilö... :D

  VastaaPoista
 3. Tuota ykköskohtaa mie en ole ikinä oikein tajunnut. Tai siis, kuten sanoit, varsoista ainakin puolet aina katoaa. Olen suruitta teettänyt niin paljon varsoja kuin ehdin, samoista pareista myös. Siksi hämmennyn aina yhtä paljon kun kyselen jonkun heposista tilausvarsaa ja vastaukseen kuuluu "jos ei haittaa että samasta parista on jo olemassa varsa". :D

  Kakkoseen ja kolmoseen en tietenkään ole törmäillyt niin usein kun piirrospuolella suhaan, siellä ei taida niin tuota kuvien kierrätystä harjoittaa kukaan. Kai?

  VastaaPoista
 4. Voi ei mitä raivon sekaista nostalgiaa tämä herätti! Todellakin muistan nuo kuvakauhistelut, voi että. :D

  Ykkösestä, mietin itsekin joskus vuosia sitten että ehkä pitäisi rajoittaa tiettyjen suositumpien hevosten (arabien) käyttöä. Nykyään olen tullut järkiini. Tulee tosiaan edelleen pyöriteltyä silmiä, jos jostain bongaa kommentin luokkaa "ei tästä yhdistelmästä saa enää varsaa kun siitä on jo varsa olemassa". Yleensä kyseessä on vielä joku oikeasti yleinen rotu, mikä on hauskaa, kun ei harvinaistenkaan kohdalla tunnu ihan hirveän isoksi ongelmaksi muodostuvan tietyt nimet ja yhdistelmät. :D

  VastaaPoista
 5. Itse olisin vielä tänäkin päivänä kauistellut tuota kaksi varsaa samasta yhdistelmästä -juttua, mutta tajusin teettäneeni ainakin kahdelle tammalleni useamman varsan saman orin kanssa. Siinä sitten ajattelin että eihän tämä nyt mihinkään vaikuta, ja oikeastaan sukujen säilymisen kannalta ainoastaan hyvä juttu. Viime kuukausina onkin tullut teetettyä varsoja huolettomammin kun olen vihdoin päässyt noista ykköskohdan ajattelutavoista lopullisesti yli :D

  VastaaPoista