perjantai 22. tammikuuta 2021

Tennesseenwalkereiden värit #2

Tein aikani kuluksi pienimuotoista tutkimusta tennesseenwalkereiden värien esiintyvyydestä IRL hevosissa. Otanta on tällä kertaa vain neljältä tallilta, ja esimerkiksi osa erikoisväreistä on jäänyt sen takia pois laskuista (hopea, hallakko...). Jos tämä aihe kiinnostaa muita harrastajia enemmältikin, voin tottakai tehdä laajempaa otantaa, jolloin näiden värien jakautuminen näkyy mahdollisimman realistisesti.

Tutkimiini talleihin sisältyy Falling Waters Farm, Holmes Farm Walkers, Lazy Sousa Ranch sekä Triangle B Walkers. Näistä muilla talleilla on melko sekaisin kaikkia perusvärejä, mutta Holmes Farm on erikoistunut nimenomaan voikkoväreihin. Tästä syystä jätin kyseisen tallin kasvattilistat koskematta, ja laskin mukaan vain heidän nykyiset ja entiset, aikuiset jalostushevosensa.

Alla listaa hevosten värien esiintymisestä tennesseenwalkereilla. Hevosia on laskujeni mukaan yhteensä 218 kappaletta.


Pohjavärit

Rautiaspohjaiset: 86

Ruunikkopohjaiset: 49

Mustapohjaiset: 83


Erikoisvärit

Päistärikkö: 6

Samppanja: 4

Kimo: 4

Voikko: 59 joista yksinkertaisia 45 ja kaksinkertaisia 14

Tobiano: 12

Frame: 3

Sabino/sabinonkaltainen: 1

Tovero: 2


Värit yksilöllisesti

Rautias: 32

Ruunikko: 25

Musta: 66

Rautiaanpäistärikkö: 2

Mustanpäistärikkö: 4

Samppanjanrautias: 1

Samppanjanruunikko: 2

Samppanjanmusta: 1

Rautiaankimo: 1

Mustankimo: 3

Voikko: 32

Ruunivoikko: 12

Mustanvoikko: 1

Cremello: 9

Perlino: 5

Rautias tobiano: 3

Ruunikko tobiano: 3

Musta tobiano: 6

Rautias frame overo: 2

Musta frame overo: 1

Musta sabino/sabinonkaltainen: 1

Rautias tovero: 2

Ruunivoikko tobiano: 2

Voikko tovero: 1

Voikko frame overo: 1


----------


Sen enempää tästä mitään yhteenvetoja tekemättä, mainittakoon mustien hevosten ilman mitään erikoisvärejä olevan edustettuna erittäin suurena joukkona (melkein kolmannes koko hevosmäärästä). Kun sitten katsoo voikkojen määrää (59), joista vain yksi on mustanvoikko, on osan näistä mustista pakko olla tunnistettu väärin. Uskaltaisinkin sanoa, että siellä on ehkä noin kymmenkunta mustanvoikkoa, jotka on tunnistettu väärin ihan "tavallisiksi" mustiksi.


----------


Noin muuten kun tätä listaa katsoo, näyttää lopputulema melko realistiselta sen suhteen mitä olen walkereiden värien esiintyvyydestä oppinut: 

  • Rautias ja musta ovat yleisimmät pohjavärit, ja esiintyvät useimmiten ilman mitään erikoisvärejä.
  • Erikoisväreistä sitten voikko ja tobiano ovat yleisimmät, perässä tulee heti samppanja.
  • Muut erikoisvärit on sitten melkoisen harvinaisia, ja ne yleisemmätkin erikoisvärit esiintyvät useimmiten yksinkertaisina ja itsekseen.
  • Kaksi erillistä erikoisväriä samassa hevosessa on harvinaista, mutta niitäkin löytyy useimmilta talleilta vähintään se yksi tai kaksi kappaletta.
  • Kimo, joka useilla roduilla on kovinkin yleinen, on tennesseenwalkerilla todella harvinainen, mutta sitäkin esiintyy silloin tällöin.
  • Hopeaa ja hallakkoa tässä listauksessa ei esiintynyt, ja ne ovatkin äärimmäisen harvinaisia. Niitäkin kuitenkin löytyy walkereilta, todennäköisesti kyseisten värien ollessa muutaman hassun sukulinjan varassa.

3 kommenttia:

  1. Kiitos, hyvin mielenkiintoinen tilasto tämä, vaikkakaan se lopulta ei tarjonnut mitään suuria yllätyksiä minulle. Luvut ovat melko tavalla sennäköiset kuin olisin arvannutkin, tosin olisin ehkä arvioinut rautiaiden määrän suuremmaksi ja mustien vähän pienemmäksi, mutta ne ovat joka tapauksessa yleisimmät värit. Myös ruunikoiden suhteellisen vähäisyyden olen huomannut jo vuosia sitten enkä oikein ymmärrä että mistä se johtuu. Tai siis genetiikan kannalta ymmärrän, se on helppo selittää sillä jos kannassa A-geeni on harvinainen ja aa yleisin genotyyppi, niin tässä on tulos.
    Mitä varten walkereilla on näin, sitä en tiedä. Ehkä se tulee jostakin historiasta tai sitten musta on ollut erityisen suosittu väri ja sen suosiminen johtaa helposti tähän. Kuvien suhteen tämä johtaa sellaiseen hieman merkilliseen tilanteeseen, että varsinkin ruunivoikkojen kuvat ovat todellakin kiven alla! Monissa muissa roduissa tilanne on juuri päinvastainen: ruunikot ja niiden diluutiovärit ovat yleisiä.

    Jos olen oikein ymmärtänyt (eikä tieto ole muuttunut viime vuosina), sekä hallakko että hopea tulevat oletettavasti vain yhdestä sukulinjasta kumpikin. Ei siis ihme jos ne ovat harvinaisia eikä niitä tähän tilastoon eksynyt ainuttakaan.

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä jännä päästä ihan kantapään kautta toteamaan että noiden värien jakauma on täsmälleen sama mitä joskus aikanaan olen erinäisistä lähteistä lukenutkin, tai ainakin näin pienessä otannassa mitä nyt parisataa hevosta laskin mukaan.

    Ja ei todellakaan varmaan oikeastaan kenellekään tarjonnut mitään suuria yllätyksiä. Mukava tuosta katsoa kuitenkin jos tarvitsee muistutella itselleen missä määrin mitäkin pohja- ja erikoisväriä walkereilla esiintyykään :D

    VastaaPoista
  3. Ja muuten niin vähän arvelinkin, että hallakko ja hopea voivat tulla jopa vain yhdestä linjasta, kiitos tiedosta. :) Harmittaa kyllä varsinkin tuon hopean suhteen, kun olisi kiva kun löytyisi kuvia enemmän hopeavärisistä walkereista. Mutta ainahan sitä voi opetella piirtämään kun valokuvat loppuu kesken... :P

    VastaaPoista