tiistai 11. toukokuuta 2021

ARJ porrastetut: kusinko omille kintuilleni?

Ensin hieman lähtökohdista

Blogin lukijat varmaan tietää jo Hazardin. Jos ei muita tallejani, niin ainakin Hazardin, minun pitkäikäisimmän ja panostetuimman tallini. No, Hazardissa minun piti vain kasvattaa. Ei kilpailla, vain ja ainoastaan kasvattaa, ja ehkä panostaa teksteihin silloin kun inspaa. No, sitten otin kasvatusroduksi Gerogian Granden, ja aloin kilpailemaan näillä kouluratsastuksessa laatuarvostelut tähtäimenä. Sen myötä mukaan tuli myös WRJ ja ARJ, lajit joita olin vältellyt kun ne oli minulle tuntemattomia IRL.

ARJ kiehtoi jollain kummalla tavalla aina, se oli lajeista monimutkaisin hahmottaa, ja lueskelin pitkän aikaa jaoksen sivuilta sääntöjä ja mietin uskallanko aloittaa jollain askellajirotuisella hevosellani kilpailemisen. ARJ:n parissa kilpailemiseni taisikin alkaa kun Jasny ehdotti että osallistuisin ostamillani Hawalaisilla saddlebredeilla rodun erikoisaskellajiluokkiin jotka hän järjesti. Se oli se yksi ainoa osallistuminen, mistä lähti sitten into noin muutenkin ARJ:ssa kilpailemiseen. Joskus on hyvä saada vähän potkua persuuksille muiden harrastajien toimesta, harvinaisten parissa tätä tuntui tapahtuvan mukavasti kun olin vielä ujo aloittelija.

Kiinnostus ARJ:n toimintaan sitten pysyi pitkän aikaa, ja kun jaos etsi ylläpitäjää, hain ensin vain Cupin järjestäjäksi, sitten laatiksen ylläpitäjäksi ja lopulta jaoksen itsensä ylläpitäjäksi (ketään muuta ei tuntunut kiinnostavan koko jaos juuri tuohon aikaan...) ARJ oli vähän kuolleen oloinen laji. Cup ja laatis pyöri, mutta osallistujia oli vähäisesti. Nykyään Cupilla on onneksi kaksi järjestäjää, joten minun ei tarvitse pitää siitä huolta. Laatikseen on saatu reippaasti osallistujia (tästä suuri kiitos varsinkin Mari H suurine hevosmäärinesi). No mutta, silti tuntui että paljon puuttui, ja toiminta laahasi kovasti perässä verraten muihin kilpailujaoksiin. Kun ARJ oli nostanut päätään ehkä juuri viime vuonna, vähän sitä ennen jo, ajattelin että jotain virikettä on keksittävä ennen kuin ihmiset kyllästyvät jaoksen suppeaan aktiviteettitarjontaan muihin lajeihin verraten.

Plus olin kerännyt Hazardiin niin paljon askellajirotuisia hevosia ja kilpailulistoilla oli noin 200-300 hevosta ja kaikki yhtä sekasortoa, tarvitsin itsekin kovasti jonkun helpomman järjestelmän tähän. Sitten tuli porrastetut.


Mistä se idea sitten lähti

Se lähti ihan pienestä. Discordissa oli puhe MEJ:n porrastetuista, ja siellä mitä ominaisuuksia lajia kisaavilla hevosilla voisi olla. Joku mainitsi että tuo askellajien näyttävyys olisi hyvä ARJ:lle jos laji koskaan siirtyisi porrastettuihin. Siinä se oli! Miksi en ollut aiemmin edes harkinnut ARJ-porrastettuja? Uuden VRL:n ansiosta tämä olikin varsin helppoa, pystyin itse lisäämään luokkia, säätämään tasoja sun muita tietoja keneltäkään kysymättä. Sitten laitoin tulille testikisat.

ARJ:n porrastetuissa kisaajia on tällä hetkellä ehkä alle kymmenkunta harrastajaa, mutta se on iso määrä kun laji on niin pieni. Kaikkia luokkia ei ole vieläkään tarjolla porrastetuissa, tämä korjaantuu jos korjaantuu. Tällä hetkellä myös Anarchylla on ylläpitäjän oikeudet ja hän on hoitanut ainakin ajoluokkapuolen kuntoon.

Tästä tulikin mieleen että mitä helvettiä minä olen ajatellut luokkia lisätessäni!? Harrastajien toiveena oli saada kaikki luokat, ja kaikki kilpailuasteet. Joku pässi (minä) meni sitten lisäämään jokaisen luokan jokaisessa asteessa, ja kun luokkia on tavallisestikin jo yli 50, niin mitä se tekee porrastetuissa joissa jokainen luokka on siellä välttämättä moneen kertaan? - No ihan vitusti (anteeksi kiroilu,  ei tuohon muuta osaisi sanoa)


Niin että missä nyt mennään

Anarchy otti mallia VVJ:n porrastetuista, ja sai ajoluokat sumplittua järkevästi ja niin että luokkien lukumäärä pysyi hallittuna. Koska hevonen voi osallistua sekä omantasoiseen että yhtä ylempään luokkaan, ei kaikkia tasoja tarvita. Eikä saman luokan tarvitse löytyä kaikilta kilpailuasteilta: pääasia että tarjolla on kaikki luokat ja kaikki asteet, ei niin että kaikki luokat kaikilla asteilla.

Minun ansiostani ARJ:n luokkien hallinta näyttää sekasotkuiselta helvetiltä, ja sääliksi käy sitä joka yrittää ottaa mitään selkoa ARJ:n porrastettujen luokkavalikoimasta. Kyllä se vielä joskus kuntoon tulee, kunhan itse saan selvitettyä itselleni miten päin tämän saisi nyt järjestettyä. Jossain meni pahasti metsään, syytän siitä avoimesti sitä että minulla oli tätä ennen kognitiivisia toimintoja parantava masennuslääkitys, joka vaihtui rauhoittavaan ahdistuslääkkeeseen sekä psykoosilääkkeeseen joka toimii tällä annostuksella unilääkkeenä - sen lisäksi että aloin taas juomaan kahvia ja tämän takia ajatukset kulkee vauhdilla enkä itse pysy omien ideoiden perässä...

Niin että jossain kohti olisin voinut pysähtyä, miettiä asioita kaikessa rauhassa, suunnitella kaiken etukäteen millintarkasti ennen kuin länttään ARJ:n porrastetut kaiken kansan nenän eteen ja käsken että ottakaa nyt siitä, kysymättä mielipiteitä siitä miten tämän voisi tehdä helpoimman kautta.


Mutta toimiiko tämä nyt sitten

Alkukankeuden jälkeen KYLLÄ, porrastetut toimii, ihmisillä ei ole mitää moitittavaa tästä ja kilpailut sujuvat iloisesti. Mutta entä se ylläpitopuoli? Se on ihan hirveä sekamelska, onneksi Anarchy tarjoutui lisäilemään tuonne noita puuttuvia luokkia ja teki sen selkeämmin ja paremmin kuin minä. Otinko tästä opikseni? No en! ARJ muuten tarjoaa myös kasvattaja- ja jälkeläispalkintoja, nämäkin tuli tehtyä hetken mielijohteesta, kolmannen kahvikupillisen jälkeen. Näiden kanssa en sentään mennyt ihan metsään, tosin en tiedä kiinnostaako ketään tämä laji niin paljon että koskaan yltäisi millekään näistä palkinnoista...



----------



Itsensä haukkuminen tekee silloin tällöin hyvää, tässä onkin todella pitkä teksti aiheeseen liittyen. Rennolla otteella kuitenkin mennään, mikään tuolla ARJ:n ylläpitopuolessa ei ole varsinaisesti väärin, mitä nyt on vain omatekemääni sekamelskaa mitä yritän selvitellä. :D

3 kommenttia:

  1. Näin niinkuin perusosallistujan näkökulmasta niissä luokissa ei nyt ainakaan toistaiseksi ole ollut mitään epäselvää. Jokaisen luokan yhteydessähän mainitaan laji ja taso, niin se on minun mielestäni hyvinkin selkeä. Tai sitten en ole tajunnut jotakin, ei olisi mitään uutta... Enkä ole yrittänyt itse järjestää ARJ-porrastettuja kisoja, joten en tiedä mikä homma siellä on. Paso finojen ja rockyjen askellajiluokkia ja ajoluokkia tässä odotellessa :D

    VastaaPoista
  2. Yritäppä järjestää porrastetut ja ylläty... Sehän on helppoa kuin mikä, ja sinäkin kun olet ARJ:n alaisia sen verran kisannut, että tiedät mitä sieltä luokkavalikoimasta etsiä ja valita kisakutsuun. Aloittelevalle harrastajalle tuo on kuitenkin painajainen, ja välillä itsellekin, kun luokat eivät ole siellä missään loogisessa järjestyksessä. Onneksi saman luokkakokoonpanon saa helposti aina seuraavaan kutsuun kun se on siellä samalla istumalla esivalittuna, kunhan vaihtaa päivämäärät. On tuo kuitenkin ihan mahdottoman hankalan näköinen jos ei ole ideaa millaisia luokkakokoonpanoja näissä voi/kannattaa oikein järjestää.

    Tämä oli vähän oma moka, kun tuolta ylläpidosta saa laitettua noille luokille järjestysnumerot, jolloin tarjottavan luokkalistan saa järjestettyä ylläpidon haluamalla tavalla, ja se helpottaa kilpailunjärjestäjän työtä kun valittavat luokat on loogisessa järjestyksessä. Itse siis en alkujaan noita järjestysnumeroita noille luokille laittanut, eli ne on siellä oikeastaan siinä järjestyksessä missä luokat on lisätty, ja esimerkiksi yksiskään saddle seat -ryhmä ei löydy valittavana kokonaisena pötkönä, vaan niitä luokkia pitää metsästellä täpättäväksi vähän sieltä sun täältä. Unelma olisi että luokat on joku päivä järjestyksessä: 4-käyntiset issikat, 5-käyntiset issikat, saddlebred, tennesseenwalker, muut mahdolliset erikoisaskellajit, saddle seat ryhmittäin, ajoluokat. Kyllä tuo tulee niin vielä joku päivä olemaan, luokkia on vaan niin paljon että ottaa aikansa ennen kuin saan kaikille laitettua oikeat järjestysnumerot ja kilpailuiden järjestämissivulla luokat näkyvät selkeässä ja helpossa järjestyksessä. :)

    VastaaPoista
  3. No siis juu, järkkäsin nyt ekat omat ARJ-kisat ja onhan se luokkien ja tasojen lista siellä aika... tuotas... mittava :D Tässä tullaan oikeastaan siihen, että tämä ARJ:n porrastettujen systeemi on tehnyt tismalleen samalla sapluunalla kuin tutummat KRJ, ERJ ja KERJ, jotka ovat kuitenkin vain yksi laji vaikka luokkia on sitten paljon. ARJ:ssä niitä lajeja on paljon, vaikka luokkia sitten taas ei ole niinkään.

    VastaaPoista