lauantai 20. kesäkuuta 2020

Harvinaisten rotujen nimeämissääntöjä

Jos jossain olen tarkka, niin hevosten rodunmuikaisessa nimeämisessä. Periaatteessa en anna nimen vaikuttaa hevosen ostoon/myyntiin, mutta omat, kotiinjäävät kasvatit pyrin nimeämään säännösten mukaan. Kirjoitusasun suhteen olen kotiinjäävien kasvattien kohdalla tiukka, mutta esimerkiksi nimen sallittuja kirjainmääriä saatan ylitellä huoletta (20 merkkiä vaan on joskus ihan liian lyhyt, oli siellä mukana kasvattajaliite tai ei). Kokosin alle niin omaksi muistin virkistykseksi kuin noin muutenkin muutamien harvinaisten (lähinnä amerikkalaisten) rotujen nimeämissääntöjä sekä yleisiä tapoja nimetä hevonen.


American miniature horse
 • Nimi ei saa olla sama/liian samankaltainen kuin jo rodun rekisterissä olevalla hevosella.
 • Nimeä ei voi muuttaa jälkikäteen, mutta jos geenitestin jälkeen hevosen vanhempi muuttuu, ja hevosella itsellään on nimessä vanhempansa nimi (esim. isä Imperial, varsa Imperial's Pride), on tämä osa nimestä muutettava/poistettava.
 • Nimi ei saa olla loukkaava mitään rotua, uskontoa taikka kansallista alkuperää kohtaan. Mikäli nimi on loukkaava, rekisteri voi myöhemmin vaatia tätä osaa nimestä muutettavan/poistettavan.
 • Tiettävästi rodulla ei ole varsinaisia rajoituksia nimen pituuden, erikoismerkkien ym. suhteen.

Virtuaalimaailmassa miniatyyrihevoset on nimetty yleensä jollain yksi- tai kaksiosaisella nimellä, asialla tai sanonnalla. Myös muutama My Little Pony -hahmon nimi näyttää joukosta löytyvän. Suurin osa hevosista näyttäisi olevan nimetty englanniksi, mutta myös suomenkielisiä nimiä löytyy (esimerkiksi Muljulandian kasvatit).


Georgian grande horse
 • Tiettävästi rodulla ei ole varsinaisia sääntöjä/rajoituksia hevosen nimeämistä koskien. Ainoastaan rekisteröintihakemuksessa mainitaan nimen kohdalla "vältäthän yksisanaisia nimiä".
 • IRL-rekisteristä löytyy yhdestä neljään osaan sisältäviä nimiä, yksiosaisilla kaikilla on myös kasvattajaliite. Nimet ovat pääosin englanninkielisiä, ja melko perinteisiä (Beautiful Star, Cherokee, Red Admiral).

Virtuaalimaalman harvat georgian grandet on nimetty melko samalla lailla kuin IRL-rotutoverinsakin. Itse käytän muotoa Nimi of Hazard kasvateillani, vaikka tämä poikkeaakin IRL-tyylistä nimetä rodun edustaja.


Kalliovuortenhevonen
 • Nimen on oltava enintään 30 merkin mittainen, välilyönnit lukuunottaen.
 • Tiettävästi rodulla ei ole muita varsinaisia rajoitteita nimeämisen suhteen.
 • IRL-hevoset ovat nimetty melko "perinteisesti", (Sundance, Millionaire's Roe).

Virtuaalimaailman kalliovuortenhevoset on nimetty pääosin melko samantyylisesti kuin IRL-rotutoverinsakin.


Mangalarga
 • Nimen on oltava kaksiosainen: hevosen oma nimi, sekä kasvattajatunnus. Yleensä kasvattajatunnus on hevosen kasvattaneen tallin nimi. Kasvattajanimi voi olla hevosen oman nimen edessä tai takana. Kasvattajanimeksi käy niin tallin nimi, kuin esimerkiksi kirjainlyhenne.
 • Mikäli kasvattajanimi on hevosen nimen takana, tulee väliin yleensä da, do tai de (of portugaliksi). Sana määräytyy kasvattajanimen mukaan (maskuliininen: do, feminiininen: da, neutraali: de).
 • Pääosin mangalargat nimetään portugaliksi, vaikka tiettävästi nimen kieltä ei ole varsinaisesti rajoitettu.

Virtuaalimaailmassa pääosin suvulliset hevoset on nimetty kasvattajanimen kera. Suvuttomista hevosista löytyy muutamia yksiosaisia nimiä (esimerkiksi Hazardista näitä löytyi aktiivisemman mangalargakasvatuksen aikaan).


Missourinfoxtrotter
 • Nimi ei saa olla sama/liian samankaltainen kuin jo rodun rekisterissä olevalla hevosella.
 • Nimen on oltava enintään 30 merkin mittainen, välilyönnit lukuunottaen.
 • Nimi on mahdollista muuttaa, mikäli hevonen ei ole saanut jälkikasvua taikka sillä ei ole pysyviä merkintöjä rotujärjestön kilpailurekistrissä.
Virtuaalimaailmassa missourinfoxtrotterit on nimetty melko perinteiseen amerikkalaistyyliin. Suurin osa (ellei kaikki) foxtrottereista on tiettävästi nimetty englannin kielellä, joukosta löytyy niin yksiosaisia nimiä kuin erilaisia sanontojakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti